Nooit gedacht dat ik een kookboek voor mezelf zou kopen. Meestal maak ik een van mijn standaard gerechten die snel klaar zijn en niet kunnen mislukken. Soms wijk ik daarvan af. Bijvoorbeeld als ik geen zin heb in boodschappen doen of als ik restjes wil opmaken. Ik zoek dan bijvoorbeeld op ’tomaat-courgette-blikjevis’ met de toevoeging ‘makkelijk’. Het snelste recept dat eruit rolt maak ik dan. Kortom, koken is geen hobby.Waarom dan toch een kookboek aangeschaft?
Omdat Koken Tussen Vulkanen veel meer is dan een kookboek. Het gaat over de geschiedenis van Italiaans eten, de herkomst van ingrediënten en hun merkwaardigheden. Uit de tekst spreekt enthousiasme en persoonlijke betrokkenheid. Dat geldt ook voor de keuze van de recepten.Maar wat mij vooral interesseert is de bijzondere vormgeving en druk. De Nederlandse maker was namelijk grafisch ontwerper én kok. Was – want Ko Sliggers is begin maart in Italië overleden.
Toen ik dat hoorde bestelde ik het boek meteen, het stond al lang op mijn verlanglijstje.In 2014, het jaar dat het boek uitkwam, werd het uitgeroepen tot één van de best verzorgde boeken én tot Kookboek van het jaar.Zowel vorm als inhoud – forma e contenuto – van Koken Tussen Vulkanen zijn bijzonder en uniek. Het boek is een plezier om te bekijken en ook om te lezen.Misschien ga zelfs nog wel eens een van de 240 recepten uitproberen.Ko Sliggers was een interessante figuur die altijd zijn hart volgde, of het nu ging om ontwerpen of koken.
Je kunt hier naar een interview met hem luisteren: Brands met boekenAls je nieuwsgierig bent naar dit boek, bestel het dan net als ik bij de kleine Uitgeverij Loopvis.

 

 

 

 

>>>