Vrijdagmorgen kwart over vijf, ik neem de laatste hap van mijn ontbijt. En dan zie ik het: een soort miniatuur vlinder op de ruit. Om hem beter te bekijken loop ik naar het raam. Prachtige vleugels in een heel licht blauwwit. Ik pak de camera en ga snel naar buiten. Daar maak ik deze foto’s. Onscherp want in haast gemaakt; ik moet Ella nog uitlaten en dan naar mijn werk.’s Avonds bekijk ik het resultaat.
Tja, je ziet vooral weerspiegelingen van buiten en de kamer binnen. En mijn hand met camera. Maar in het midden zit ie.Prachtige doorzichtige vleugels. Misschien is het een nachtvlindertje.
Je ziet trouwens ook ontelbaar veel stipjes. Zo schoon zijn mijn ruiten ;)Het geeft wel een soort dynamiek, die stofjes op de ruit. Ik maak een nieuwe versie met een verdubbelde vlinder en  meer kleur. De onscherpte vind ik hier juist mooi voor een sprookjesachtig effect.Nog een bewerking. Gespiegeld en met omgekeerd licht-donker.Met omgekeerde kleuren. En een geel/paarse versie, het wordt steeds gekker. Je ziet hier wel dat kleur een beeld krachtiger kan maken.Voor de voorpagina wil ik een cleane versie. Daarvoor gebruik ik een cutout bewerking. Je ziet hier bijna geen vlinder meer in. Het is een abstract beeld geworden. De vlakverdeling en kleuren bevallen me wel.Voor een zomerse versie voeg ik nog iets meer warmte toe.

Tip
Als je net als ik houdt van de schoonheid en de magie van insecten moet je de geweldige nachtfoto’s van Rogier Maaskant eens bekijken.

>>>