Hij deed het niet meer, starten. De auto dus.
Hij zat op het stuurslot en wilde er niet meer af.
Niks hielp. Koppeling intrappen, rukje aan het stuur, klapje op het stuur, sleutel eruit en erin…

Anwb gebeld. De wegenwacht was er snel maar kreeg het na een uur proberen met steeds groter gereedschap en steeds meer lawaai, niet voor elkaar. Diagnose: startslot versleten, moet een nieuwe in.

De wegenwacht bracht mij naar een gehucht waar ik een leenauto kon halen. Het duurde even voor we er waren. Onderweg vertelde hij over zijn belevenissen als wegenwacht en dat hij daar een boek over heeft geschreven. De verhalen komen misschien in de Kampioen, hou ‘m in de gaten!

De leenauto bleek geen sleutelgat bij het stuur hebben. Alleen een knop waar START op stond.
Is dat alles? Ja echt, je start met de knop.
Wist ik veel, zelf rijd ik immers al jaren in een Peugeot uit de vorige eeuw.
Het werd een saaie 100 kilometer naar huis want er was geen muziek in deze auto. Vind ik nogal onmisbaar tijdens het rijden.

De auto werd naar mijn woonplaats gebracht voor de reparatie. Er werd een nieuw 2dehands slot in gezet.
Toen ik hem kwam ophalen bleek er ineens iets anders kapot te zijn: het instrumentenpaneel. Ik kon niet meer zien hoe hard ik reed, hoeveel benzine er nog in de tank zat en zo. Men had geen tijd om het meteen te fixen.
He?


Ik opperde dat het vast tijdens het verwijderen van het slot kapot was gegaan. Want dat was erg moeizaam en met nogal wat geweld gebeurd. Daarop suggereerde de garagehouder onmiddellijk dat de wegenwacht het op zijn geweten had: ‘ik weet niet wat er allemaal aan de andere kant van het land is gebeurd’.
Als snelheidsmeter moest ik zolang de Tomtom maar gebruiken want ‘dat mag van de politie’.

Nou ja!
Rekening betaald, nieuwe afspraak gemaakt, en het oude slot wilde ik mee naar huis.
Want ik vind het een interessant ding. Om te zien. En ook de wetenschap dat het 19 jaar zo muurvast in die Peugeot heeft gezeten maakt het speciaal.

Het stuurslot is dat kleine schuine dingetje bovenop.

Ook na het maken van de foto’s mag het oude slot blijven.
En ik gebruik het ook nog. Als fotolijst.
Kijk.


Hij houdt nu een foto vast van een werk van de Nederlandse kunstenaar Ossip. Ik denk een werk uit de jaren 90. Het decennium waaruit het startslot komt. Is dat niet geweldig?

>>>