Binnenkort mogen we weer gaan reizen naar allerlei buitenlanden. Veel mensen gaan dat meteen doen. Zelf heb ik geen haast, ik slaap er nog een nachtje over. In de tussentijd denk ik aan reizen van toen.

Bijvoorbeeld aan de vakanties in New York. Die waren altijd ge-wel-dig, maar niks kan de indrukken van de eerste keer overtreffen. Die gebouwen zijn écht zo hoog, kijk dan! En oo, deze brug! We zijn in een film terechtgekomen!
Natuurlijk was een camera altijd bij de hand en fotografeerde ik wat me opviel. Gek genoeg was het vaak iets met mensen. Terwijl die anders op mijn foto’s meestal ontbreken. Blijkbaar werd daar de straatfotograaf in mij wakker.

Vandaag 40 NYC-foto’s met mensen, gemaakt in de periode 2009-2016.

’s Ochtends 6.00 uur, Times Square. Nog geen verkeer en bijna geen mensen. Op een later tijdstip had ik deze foto nooit kunnen maken.

Ergens op straat in Manhattan. Later thuis zag ik het gezicht van deze man pas echt goed. Hij heeft iets ouderwets met dat hoedje. Zwart-wit met een tikkeltje sepia past daarbij.


Dit stel stond daar zo decoratief verliefd te doen voor die gevel, daar moest ik wel een een shot van maken. Ze zagen mij niet.


Dit Aziatische koppel zat in het restaurant van het Whitney museum beschaafd iets te drinken, terwijl die man voortdurend zachtjes aan het woord was.
Ze zaten tegen over elkaar aan een tafeltje maar ik kreeg ze niet samen in één shot. Deze foto doet me denken aan In The Mood For Love.


Hij had net nog staan spelen op zijn trombone en wacht nu op de metro. De vrouw hoort niet bij hem, maar ze maakt het beeld interessant, terwijl de metro vlak langs haar rijdt.


Op vrijdagmiddag de zittende rij voor het MoMa. Die was lang want gratis entree op vrijdagavond.


Zelfportret op de Brooklyn Bridge.


Honkballende kinderen in een park.


Na een zware regenbui oefent dit meisje op haar (zo te zien gloednieuwe) fiets. Haar vader loopt net buiten beeld haar aan te moedigen.
Dit is vlakbij de Hudson in midtown Manhattan. Het licht is daar altijd speciaal, nu nog meer door de weerkaatsing van het natte asfalt.


Een straatverkoper in zijn volgebouwde kiosk.


Nog meer handen. Voetgangers voor een gevel ter gelegenheid van Mandela Day op 18 juli.


Een man maakt een foto op de Staten Island Ferry en ik fotografeer zijn spiegelbeeld in het raam.


Roltrappen in het nieuwe World Trade Center station. Dit was in 2016 toen het station nog niet officieel geopend was.


Het koppel van de vorige foto nog een keer.


Een passagier op de Staten Island ferry.


In een gang van Grand Central station. Zij komen van een bruiloft of gaan er naar toe.


Maar dat was niet hun bruiloft. Dit stel zag ik in een andere gang en er waren geen andere mensen bij. Vreemd om zo ineens een bruidspaar in vol ornaat langs te zien lopen.


Op de Highline zag ik dit. Die bij moet van de bloem gemept is wat de golfer lijkt te denken. De golfer stond in de verte op een reusachtig billboard.


Dit drietal ook in Grand Central, van veraf gemaakt.


Muzikant in een lange metrogang. Hij speelde mooi en vond het goed dat ik foto’s maakte.


Zijn muziek was best vrolijk, zelf had hij iets melancholieks.


Vlakbij het Jarvits Convention Center, ’s morgens vroeg.


Spelende kinderen op een van de vele basketbalveldjes. Twee jongens hebben mij in de gaten.


Deze man noemde ik bij mezelf de dominee. Hij zat onafgebroken in zijn bijbel te lezen.


Zij houdt de paraplu niet zelf vast maar hij zit als als een hoed op haar hoofd. Dit is in Chinatown waar veel vrouwen een paraplu hebben tegen de zon.


Het bruidspaar van eerder. Ze worden ingehaald door een Indiase familie. Het was in het weekend, er waren allerlei festiviteiten waar mensen naar toe gingen of vandaan kwamen.


Hij staat even stil zodat zij een foto kan maken van die immens hoge gebouwen.


Ergens in het Meatpacking District. Toevalstreffer, deze twee stellen. De Joodse jongen en het meisje bij de fiets hebben niets met elkaar te maken. Ze stonden daar toevallig. Op de achtergrond megagroot hoe het zou kunnen zijn.


Jongens met hun fietsen op een roltrap.


Hij kijkt uit over het water. Aan de overkant zie je het Vrijheidsbeeld.


Een vrouw wacht op de bus. In 2016 was er een campagne in NYC die aandacht besteedde aan slechte behandeling van ouderen. De posters waren er in het Engels en Spaans. Golpeada betekent geslagen. Zou de vrouw op het bankje ervaring hebben met dit thema? We weten het niet. Onbekommerd zit ze met haar gelakte nagels op haar roze telefoon. Maar aan de buitenkant kun je niet alles zien.


Een bouwvakker doet een middagdutje in zijn cabine.

In de glazen kubusvormige Apple Store aan Fifth Avenue. Ik sta hier onder de trap die leidt naar het deel onder de grond.


Deze foto vanwege het contrast tussen de smoezelige straat en de perfecte benen.


Bij Pace Gallery, gemaakt vanaf de Highline.


Een hotdogverkoper, vlakbij Central Park.


Ballonnenman in Central Park.


Alsof Victoria’s Secret gaat over dat meisje daar.


Toevalligheden in het straatbeeld van 7th Avenue.


Stop.

 

 

 

>>>