In de krant lees ik over een nieuw fotoboek dat Bijbel heet. Bijbel geeft 40 jaar werk weer van één Nederlandse fotograaf: Corbino.
Bovenaan het artikel staat een foto van de onlangs overleden Jeroen van Merwijk. In zwart wit, veel contrast, gruizige setting. Kortom, een Anton Corbijn-achtige foto.


… Corbino?
Dan lees ik dat de echte naam van de fotograaf Maarten Corbijn is. Corbijn?
Ik lees het artikel snel door, word niks wijzer. Google brengt duidelijkheid, Maarten is een jongere broer van Anton.
He? Is er nog een? Hoe komt het dat ik dat niet weet?Anyway, ik hou van het werk van Anton Corbijn. Ik heb er thuis eentje ingelijst. Het is Johnny Depp met een telefoon, een foto uit Corbijn’s blauwe periode. In  Past Precies kwam deze foto ook al eens voor.
Het hangt nu niet meer aan de muur omdat het papier erg is gaan rimpelen. Ik haal hem tevoorschijn, zet hem tegen de stoel waar Ella op ligt en maak onderstaande foto.Ik maak hem zwart-wit.Hieruit neem ik een vierkant detail. Het wordt het startplaatje voor het blogoverzicht.
Omdat dit stukje over de Corbijnen gaat maak ik de foto minder clean. Ik voeg er lijnen en korrels aan toe en verhoog het contrast.De foto heeft nu een ouderwetse stripboek-vibe en dat bevalt me wel. Maar het is nog niet af. Ik voeg er een vage transparante achtergrond aan toe.En probeer kleuren uit.Deze okerachtige kleur vind ik het meest geslaagd. Het benadrukt de ouderwetse uitstraling van het plaatje.

 

 

 

>>>