De eerste week van het nieuwe jaar stond hier in het teken van The Queen’s Gambit. Ook al heb ik nul komma nul kennis van schaken en ook geen ambitie dat te veranderen, door alle lovende recensies werd ik toch wel nieuwsgierig. Nog een beetje sceptisch startte ik aflevering 1.
Na een half uur was ik om en wilde ik meer.Dus. Ja. Het is genieten. Een intrigerend verhaal, goede acteurs en vooral: een grandioze vormgeving. De interieurs, de architectuur, de kleding zijn zo ontzettend mooi en tot in het kleinste detail doordacht. En dan de cameravoering, subliem.

De muziek die het beeld omlijst en versterkt is heel goed. Er zijn nieuwe voor deze serie gemaakte composities van Carlos Rafael Rivera, geweldige 60’s tracks en klassieke werken. Van Peggy Lee to Satie tot Thelonious Monk, alles valt hier op z’n plek, wat een heerlijke soundtrack. Dat wordt nagenieten op Spotify.

En als de laatste aflevering is afgelopen word je nog even getrakteerd op deze fantastische aftiteling.Ingenieus en prachtig, gemaakt door title designer Saskia Marka
Aan het eind van de closing credits lees ik: in memory of Iepe Rubingh.
Iepe Rubingh was een Nederlander die de combinatiesport schaakboxen heeft bedacht. Hij overleed plotseling in 2020 in Berlijn.
Bij het schaakboksen betreden twee deelnemers een boksring om elf ronden van drie minuten afwisselend te snelschaken en te boxen. Wie de ander schaakmat zet of knock-out slaat, wint.

Rubingh was ook kunstenaar en zijn bekendste werk Painting Reality bleek ik te kennen. Je ziet het in deze video.


Naar aanleiding van The Queen’s Gambit wilde ik een schaakbord maken. Het werd deze, gemaakt van een decemberfoto met bomen en lucht (daarover later meer).


>>>