Vandaag de eerste dag van Anders kijken naar kunst. De opdracht gaat over licht en donker. Meester van het clair-obscur is natuurlijk Rembrandt. Hij gebruikte een techniek die je als fotograaf ook goed kunt toepassen: het bewust uitlichten en/of donkerder maken van delen van je beeld. Daardoor dwing je het oog van de kijker naar bepaalde delen van je schilderij of foto. Als fotograaf kun je van alles verzinnen om dat te bereiken. Bijvoorbeeld heel simpel door in het donker met een enkel lampje op je onderwerp te schijnen.


Ella ligt op de bank te slapen. Ik doe alle lampen uit en schijn met een klein zaklampje op haar.


Deze foto had ik al eens eerder gemaakt van Julius toen hij net aan de lamp stond te snuffelen.


In mijn boekenkast staat deze Ericofoon uit de jaren 70 en ik heb hem weer met het zaklampje belicht.

Elke dag mag je met één foto meedoen. Ik koos die van de telefoon. Hier op Pinterest zie je een selectie van foto’s van andere deelnemers. Leuke opdracht over licht en donker! Ik ben benieuwd wat het morgen wordt.

>>>