‘QR-codes vind je tegenwoordig overal. Ze zien er niet uit, maar ze kunnen wel bijzonder handig zijn.’
Dat lees ik op ID.nl, een consumentensite over de technologie van het dagelijks leven.

Ze zien er niet uit? Dat is een kwestie van smaak. Ik vind QR-codes visueel juist interessant. Dat komt door het grafische, het sterke licht-donker contrast, de complexe patronen. Complex en tegelijk simpel. In feite is een QR-code een raster van dezelfde vierkantjes die of wit of zwart zijn. Kennelijk zijn er oneindig veel variaties mogelijk.
In een handomdraai maak je online je eigen unieke QR-code.Deze bijvoorbeeld is van mij. Ik voegde er zelf een kleur aan toe en de scanner herkent hem nog steeds. Handig. Ik maakte hem gratis met Adobe. Nadeel: als je hem scant krijg je er ook reclame bij. Wil je dat niet dan moet je er voor betalen.

Qua ontwerp is er trouwens nog veel meer mogelijk: kleuren, plaatjes, frames. Kijk maar eens op gratisqrcode

Even terug naar dat wat ik zo leuk vind: het patroon. Je kunt er visueel eindeloos mee variëren.


In zwart-wit vind ik hem al leuk maar met kleur maak je spectaculaire veranderingen.


Zet er twee naast elkaar, blaas het op en je hebt een nieuw kunstwerk voor aan je muur.

Verwijder hoekelementen, maak een rand rondom, zet er vier gespiegeld tegen elkaar en het gaat steeds minder op een QR-code lijken.De QR-code is al in 1994 bedacht in Japan. Hij wordt nu steeds meer toegepast en dat kan superhandig zijn.
Onlangs was ik in een gebouw met automatische binnendeuren. Eentje ging niet meer dicht. Bovenaan zag ik een sticker met QR-code. Ik scande hem en kwam meteen in de schademelding. De fabrikant weet exact om welke deur het gaat, want elke deur heeft een eigen code.

Keerzijde van de QR-code: criminelen kunnen ermee frauderen. Je moet dus altijd je gezonde verstand gebruiken voordat je iets scant.Terug naar QR kunst. Is het een idee om zoiets aan te bieden in mijn shop? Of ben ik de enige die het aan de muur wil?
Ik hoor het graag.
>>>