De editie 2020  ging door corona niet door maar dit jaar is er weer een Kunst aan de Vaart.
Wie tussen 28 augustus en 19 september 2021 een wandeling maakt langs de Vaart, kan kijken naar kunst in en langs de Vaart. Dit jaar geen schilderijen, etsen en foto’s in de huizen, maar groot driedimensionaal werk buiten.
Ik zie de kunstwerken bij regen en zon, in het licht en het donker want alles ligt op de route rondje-met-hondje.Parmantige Pineuten van Margot Brekelmans.Een alarmknop die onbereikbaar is want hij bevindt zich in een vierwandige glazen kubus. Volgens de KadV website gebeurt er misschien iets als je niet alleen van een afstand kijkt maar er ook naar toe loopt.
Ik heb er met mijn neus bovenop gestaan maar er gebeurde niks. Alarm buiten werking?
Kunstenaar Bouke Groen noemt het Sirene. Zijn website geeft meer info over dit werk.
Dit werk doet me denken aan mikado. Op deze plek is het een omlijsting van de huizen aan de overkant.
Werk zonder titel van Jimi Kleinbruinink.Nog een keer, inclusief sceptische wandelaars.

Een ding met rode lampjes die uit zijn. Daar moeten we ’s avonds voor terugkomen.Dat doen we en we zien dit. Lampjes wisselen tussen aan en uit waardoor het een animatie wordt die ons iets wil vertellen. De boodschap komt bij mij niet over. Lambert Kamps is de maker.Deze eenzame in betonijzer gevangen figuur is van Koos Toren en Joop Striker.
We vinden deze Gekooide Mens in ons ‘eigen’ groene parkje.Joop StrikerOp drie plekken rond de Willem III fietsbrug staan de draadfiguren van Koos Toren. Uit en Thuis aan de Vaart.
Met een rustige, effen achtergrond zouden ze beter tot hun recht komen. Vergelijk maar eens het bovenste deel met het onderste deel van dit beeld.Bij de brug in de vroege ochtend.Dit onderzeebootachtige object is van Lambert Kamps. Af en toe loopt het leeg om zich daarna weer op te blazen.
Bij kunst als dit hoor ik het plan van de kunstenaar in gedachten, dat ging ongeveer zo: ik maak gewoon iets groots in een felle kleur dat van vorm verandert, valt lekker op.

We kunnen Kamps nog kennen van iets anders met lucht: de opblaasbrug.Home Sweet Home van Reinier van den Berg en Ton de Vreede.


En dan de Hangende Kamer van de folder die niet, zoals de bedoeling was, boven de Vaart zweeft, maar op een stellage staat op een ponton. Toch iets minder spectaculair.Maar… het huis wordt wel een week lang bewoond door de maker, Arjen Boerstra. Beelden van wat hij de hele tijd doet in dat huisje kun je zien op zijn Youtube kanaal.
Mamabeer met kind in een bootje Bear With Me van Maria Koijck.
Tja…
Voorbijgangers maken er Berend Botje van.
Aan de overkant lopend zie ik de vormen van het bootje herhaald op het wegdek: beeldrijm.


Sluisbomen van Janny Smit en Hugo Galama

In de laatste week van Kunst aan de Vaart werd het huisje letterlijk aan de kant gezet…… om plaats te maken voor die gele-laarzen-types.Geduldige kunstwandelaar.

>>>