Dag lezer, je tikte op een plaatje om deze blogpagina te openen. Dat plaatje laat de achtergrondafbeelding van mijn telefoon zien. Af en toe vervang ik die door een nieuwe die ik recent heb gemaakt. Altijd kies ik een rustige abstracte achtergrond. Nu is het deze, een blauw/donkere afbeelding met enkele herhalende elementen.
Het scherm van de telefoon is smal en laat maar een deel zien. Hieronder zie je het hele plaatje.
Wat is het eigenlijk?
Laat ik vertellen hoe ik het heb gemaakt.


De background story / hoe ik het maakte

Langs het wandelpad staat een aanplakbord. Het is leeg, maar wel heeft iemand er met spuitverf iets op gezet. Is het een tag? Of zomaar iets? In elk geval, deze kleur blauw vind ik mooi en het gruizige, smerige van de ondergrond ook. En niet te vergeten het vervagen van de randen. Ik maak een paar foto’s omdat ik mogelijkheden zie.

Thuis bestudeer ik de foto’s. Er zijn twee elementen, ik knip ze los van elkaar.Dit zouden de initialen kunnen zijn van een zekere N.R.
Hij/zij heeft het pootje van de N en de R samen laten komen. Eigenlijk is het een soort logo of een symbool. In graffititaal noem je dat een tag. Een tag is een gestileerde handtekening of symbool.
Tagging is de meest basale, simpele vorm van graffiti en ook de meest voorkomende. Tags worden onder andere gebruikt om graffitischilderingen te signeren, of om het bericht ik was hier over te brengen. Het laatste is hier het geval met NR.Het tweede element is een zigzaglijn.
Heeft NR de spuitbus hier uitgeprobeerd? Veel controle heeft deze spuiter niet want we zien de verf flink uitlopen.
Trouwens, weet je dat graffiti Italiaans is en ingekraste tekeningen betekent? Graffiti is van alle tijden. Denk maar aan de grotten van Lascaux (15.000 voor Christus).Het telefoonplaatje is gebaseerd op NR. Eerst knip ik er een detail uit, het bovenste stukje van de letters. ▲Daarna maak ik een kopie, klap die om naar beneden en plak het naadloos aan het eerste detail. ▲Van dat geheel maak ik een tweede laag die ik 50% transparant maak en 90° naar links draai. De rand vind ik storend, die knip ik eraf. Voila de telefoon achtergrond. ▲Ik maakte nog iets nieuws, op basis van de zigzaglijn. Daarover later meer.

>>>