Het is een traditie geworden om in december terug te kijken op wat ik dit jaar heb gemaakt.
Vandaag, op de kortste dag van 2023 zie je de 9 beste zwart-wit afbeeldingen. Met beste bedoel ik datgene waar ik zelf het meest tevreden over ben. Niks is perfect, het kan altijd beter maar dit is wat het nu is.Een close up van Ella, die ik zomer 22 al maakte in kleur, maar waar ik in januari 23 deze z/w versie van maakte. Zo vind ik hem puurder.Onder de titel Sumi fotografeerde ik in augustus bomen en planten. Een schilderachtige foto.De patronen van QR-codes fascineren mij. In mei maakt ik er een serie over.Deze bijzondere takjes fotografeerde ik in oktober.De dansende vleugels, ook uit oktober.In juni vond ik ’s avonds deze verfomfaaide veer terug in mijn achterzak. Ik maakte er foto’s en tekeningen van. Veren zijn prachtig, vooral ook in zwart-wit.Een van de vele getekende en profil gezichten uit februari, met een patroon-achtergond.Uit de serie over kastanjes van begin oktober.
Dit is wel de meest Blossfeldt-achtige foto die ik heb gemaakt.Tot slot deze foto uit de Spiegel-serie van begin september. Het meertje vlak voor dat Ella erin sprong.


Conclusie
Je kijkt naar 9 dingen die er een jaar geleden nog niet waren. Dat vind ik magisch. Beeld maken, in welke vorm dan ook, is het mooiste wat er is.
En het valt natuurlijk op dat ik in zes van de negen afbeeldingen geen puur wit heb gebruikt. Mag het dan wel zwart-wit heten? Van mij wel :)

>>>