Op de laatste dag van het jaar een retrospectief in kleur.
Elke afbeelding herinnert me aan het plezier waarmee ik er aan werkte.Een oudje in een nieuwe jas. Het is een foto van een linodruk die ik lang geleden maakte. In september heb er voor de serie zwaluwstaart kleur aan toegevoegd en de compositie iets gewijzigd. Daarom mag hij meedoen aan de 2023 terugblik.Daar zijn de veren weer uit de serie foto’s en tekeningen die ik in juni maakte.In februari keek ik met nieuwe ogen naar dit oude object en maakte er een fotoserie over.In juni ontstond de serie Midzomer van de betoverende roze dageraad.

Nu ik dit opschrijf moet ik denken aan de Rozevingerige Dageraad van De Kooning. Altijd vond ik dat al een raadselachtige titel. Nooit geweten dat het een begrip is uit de Ilias en Odyssee van Homerus.Dit is een van de vele getekende en profil gezichten uit februari, met een achtergrond van herhalende elementen.Voor het totaalplaatje maakte ik een donkere versie, dat combineert beter met de andere acht.Dit is de hoofdpersoon van de Vleugels serie. Snel gemaakt bij het ochtendkrieken van een vrijdag in juli.Half maart hadden wij in Drenthe wintersport vibes – het duurde kort maar leverde de fijne serie Even op. Hier zie je het uitzicht vanuit mijn raam.In mei bloeide de Bosrank ineens met heel veel bloemen. Over één bloem maakte ik een serie en ik speelde met de kleuren.Tot slot het center piece van deze terugblik: op het opengeslagen schetsboek zie je nieuwe (wilgen)katjes uit maart.

Terwijl ik nog eens door deze 9 afbeeldingen scroll dringt het tot me door: in 2023 had ik kennelijk een hang naar zachte kleuren.Ook bladerend door de mappen op mijn computer zie ik vaak pastelkleuren voorbij komen. Zou dat nog weer overgaan? De toekomst zal het leren. Eind 2024 kom ik er op terug.

>>>